Teaterkrönikan

Vår egen teaterchef Monica Wilderoth tänker och tycker till om samtiden, både på och utanför teaterscenen.
Ta del av en ny krönika varje månad.

Augusti 2013
Kära publik.

Tack för att du stödjer oss genom att komma och titta på våra föreställningar! Det är nämligen inte alls självklart med en samhällsägd Stadsteater mitt i centrala Borås! Men här är vi — och det är den. Samhällsägd. Borås stadsteater är i sanning DIN teater!

Vi lever i en tid där rädslan styr våra val mer och mer, och där vårt behov av att begränsa, markera, avskärma och utvisa är en tydlig effekt av den rädslan. Vad kan jag ha kontroll över när världen i övrigt verka brinna? Hur kan jag förstå de förändringar som händer i världen utan att bli rädd? Er teater kommer under hösten och våren att ta dessa frågor på högsta allvar, med stor humor och anarkistiskt mod. Vi tror nämligen att olika berikar, och på att det vi kallar normalt kanske inte ens finns? Vi tänker att de begränsningar som satts upp i våra liv, kanske satts upp av oss själva? Och då kanske det mer handlar om att vrida blicken åt ett annat håll, för att förändra vår syn på omvärlden? Vad skulle du behöva för att vilja förändra ditt synsätt? På människor? Vad de kommer ifrån? Vilken hudfärg de har? Vilken klass de tillhör eller vilket kön de är födda med?

Vi arbetar inte med rädslan som styrmedel, vi arbetar med tålamodet, långsamheten och nyfikenheten. Vi är beredda att misslyckas, men vad som är än mer intressant i denna tid; vi är beredda att resa oss igen om vi gör det. Jag tror att förändring i grunden är något bra. Men inte en förändring som handlar om att glömma det gamla och hitta på nytt bara för det nyas skull. Utan en förändring som tar med sig erfarenheter och kunskap, in i något vi tror kan bli bättre. Det är väl hela poängen med förändring? Att vi vill att det ska bli bättre?

Jag tror att det kan bli det. Jag tror att vi kan göra det här samhället till något bättre för många fler, kanske till och med om vi anstränger oss mycket, för alla. Jag tror att vi kommer att lyckas. Det kommer att krävas arbete. Det kommer att krävas ansvarstagande, mod och kunskap. Det kommer att krävas av var och en av oss att vi är beredda att revidera oss själva och inte låta rädslan göra våra val inför våra medmänniskor. Men det är min fasta övertygelse att det kommer att vara värt det. För det vi får igen är ett vidsynt samhälle som inte gör skillnad på människor, som respekterar varandra, och som värderar alla människors rätt till ett värdigt liv.

Det, kära publik, är vad er teater kommer att arbeta med den här säsongen! Framtiden är nu.
Scenen är din.
Låt oss mötas!

MONICA WILDEROTH, teaterchef
Augusti 2013

Monica Wilderoth
Monica Wilderoth
Monica Wilderoth är teaterchef sedan augusti 2012 . Hon är född 1973 och är skådespelare, författare och dramatiker. Hon arbetade på Stockholms impro-visationteater och som kåsör i Sveriges Radio P3:s program Folkradion innan hon 1996—2000 gick Teaterhögskolan i Malmö.

Efter skolan startade hon den prisbelönta gruppen Teater Terrier i Malmö tillsammans med tre klasskompisar. Hon har därefter arbetat  på Teater Västernorrland och i Spetsprojektet på Östgötateatern och Riksteatern 2007-2010 och har därefter verkat vid Östgötateatern.

Hon har medverkat i kortfilmen Rum 703 (2002) och i produktioner på radio och TV. Gav 2010 ut romanen Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta.

Tidigare krönikor (kommer snart)