Press

 

Pressmeddelande 2018-06-18

Bloddrypande romantik, gåtfull dansteater och filosofiskt om lycka. Borås Stadsteater presenterar repertoaren för teateråret 2018/2019.

 

Repertoaren för ett nytt spännande teaterår på Borås Stadsteater avslöjas. Det är en repertoar som utmanar och berör med variation i en mångfald av konstnärliga uttryck. Ny scenteknik på stora scen invigs under hösten 2018 vilket bäddar för ett år av starka och fördjupade upplevelser. Biljetter för höstens föreställningar släpps den 20 augusti.

– Teateråret erbjuder scenkonst med nya visuella scenlösningar, unik fusion mellan dans och teater, nycirkus och mycket mer. Jag är mycket nöjd med repertoarens bredd och variation, mix av tematik och konstnärliga uttryck. Det är en stark repertoar som bjuder in till reflektion över den egna existensen och vad det innebär att vara människa. Med vår nya avancerade scenteknik blir vi ett modernt teaterhus som kan erbjuda boråsarna mer intresseväckande och fängslande föreställningar, fler gästspel och ett varierat lunchteaterprogram, säger Marie Nyman, teaterchef på Borås Stadsteater.

Första premiären för året ligger relativt sent på grund av den omfattande ombyggnation som pågått sedan januari i år. Stora scenen beräknas vara klar för tekniska förberedelser och repetitioner i september. I och med att Borås Stadsteater inte kan använda sina lokaler och sin teknik på samma sätt som i vanliga fall blir starten för spelåret på stora scenen förskjuten. Detta innebär att det blir färre egna produktioner under 2018/2019 än vanligtvis.

Först ut, med premiär den 17 november på stora scenen, är bloddrypande romantik baserad på Bram Stokers 1800-talsklassiker Dracula, i regi av Rikard Lekander. Dracula blir alltså den första pjäsen som spelas på Borås Stadsteaters stora scen efter ombyggnationen. Ambitionen är en storslagen och nervkittlande gestaltning av Draculas skräckvälde med pampiga kulisser, effektfulla projektioner och blodiga illusioner i 1800-talsinramning.

En av Sveriges mest namnkunniga och spännande regissörer och koreografer Birgitta Egerbladh, känd för sin nyskapande blandform av dans, teater och musik, har urpremiär den 23 mars med en pjäs som tillsvidare är ett mysterium. En helt ny pjäs som är exklusivt spelas på Borås Stadsteater. Föreställningen, som går under arbetsnamnet ”Dansteaterpjäs”, är ett exempel på Birgittas unika metod att, utan namn eller färdigt manus, låta sina föreställningar växa fram under en skapande process. En spännande resa där föreställningen kommer presenteras stegvis under perioden den tar form.

Albert Camus filosofiska och psykologiska pjäs Missförståndet i regi av Jonas Österberg Nilsson är den tredje och sista av Borås Stadsteaters egna pjäser under teateråret 2018/2019, med premiär den 13 april. En pjäs om en vanföreställning som får ödesdigra konsekvenser för en mor, en dotter och en sedan länge saknad son i en skoningslös jakt på lycka.

Utöver Borås Stadsteaters egna produktioner väntar en rad intressanta gästspel och lunchteatrar. Under spelåret 2018/2019 satsas det stort på dans på uppdrag av Västra Götalandsregionen med både svenska och internationella gästspel. Repertoaren för lunchteatrar kommer att utökas och erbjuda såväl gamla som nya pärlor inom poesi, musik, berättande och teater.

 

 

Hör av dig till vår pressavdelning och du söker ytterligare information om vår verksamhet i allmänhet eller våra uppsättningar i synnerhet.

Gå till Borås Stadsteaters nyhetsrum på Mynewsdesk

Presskontakt

Sofie Karlsson Tfn: 076 455 1363 Epost:sofie.karlsson@boras.se


Pressbilder

Marie Nyman

Marie Nyman - Teaterchef (högupplöst bild)
Foto: Tobias Walka

BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt