Illustration Johanna Jagendal

KATITZI
Stora scenen

Av Katarina Taikon i dramatisering av Johan Huldt.
Från mellanstadiet och uppåt.

Föreställningen Katitzi bygger på Katarina Taikons uppskattade böcker, baserad på hennes egen barndom och uppväxt som rom i Sverige under 1930- och 40-talet. På Borås Stadsteater blir föreställningen ett musikaliskt färgsprakande spektakel om Katitzis väg från barn till ungdom. En rolig och gripande berättelse om rebellisk längtan efter rättvisa och vad det egentligen betyder att vara människa.

Katitzi är åtta år och en modig, snabbtänkt tjej som har förmågan att alltid landa med fötterna först, hur illa det än kan se ut. Äntligen ska hon få lämna barnhemmet och flytta hem till sin egen familj. Hennes far driver ett kringresande tivoli - där ska hon få göra allt det roliga som var förbjudet på barnhemmet! Men snart upptäcker Katitzi att hon inte får gå i skolan som andra barn, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon är rom. 

En både rolig, spännande och sorglig föreställning full av upptåg och en rebellisk längtan efter rättvisa i en berättelse om vad det egentligen betyder att vara människa.

På Borås Stadsteater blir Katitzi en föreställning om hur det kan vara att växa upp strax utanför samhället. Trots att berättelsen handlar om 40-talets Sverige talar den om fördomar på ett sätt som är den lika brännande aktuell nu som då. Katarina Taikons böcker om Katitzi gjorde att samhället tvingades att se med nya ögon på romernas situation i Sverige och gav romerna en egen röst – en hög och klar stämma som deklarerade alla människors lika värde:

”Jag säger inget som inte står inskrivet i FN:s stadgar. Jag har inte kläckt de geniala idéerna om mänskliga rättigheter. Jag vill bara att människor ska behandlas lika” - Katarina Taikon

Speltid:
Ca 2 tim 20 min inkl paus.

Målgrupp:
Mellanstadiet och uppåt.

Pris inkl serviceavgift:
40 kronor/elev. Medföljande lärare går gratis.

Bokas via biljettkassan på:
033 35 35 35

Speldatum:
26 nov 11.30
3 dec 11.30
10 dec 11.30
14 jan 11.30

 

Vi är romer
möt människorna bakom myten

Foto: Maja Kristin Nylander

Foto: Maja Kristin Nylander

3 oktober 2015 - 29 februari 2016 visas den prisbelönta utställningen Vi är Romer på Kulturhuset i Borås. Utställningen berättar om romernas vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. För trots kultur, språk, kläder och utseende är vi alla först och främst människor med allt vad det innebär. Genom att lära av historien skapar vi en bättre framtid!


Läs mer


INFORMATION

Av Katarina Taikon i dramatisering av Johan Huldt

Regi Ragna Wei

Scenografi/kostym Helga Bumsch

Illustration Johanna Jagendal

Medverkande Kommer snart

 

Speldatum:
26 nov 11.30
3 dec 11.30
10 dec 11.30
14 jan 11.30

Bokas via biljettkassan på
033 35 35 35

BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt